User menu

Klatring

Kalle ligger så nært "Paradiset" du kan komme! Kort vei fra rorbua er det beste øvelsesfeltet i landet. Her finnes løyper og klatreruter av alle vanskelighetsgrader. Mektige Vågakallen og fjellmasivet rundt omkring er vel kjent i klatrekretser og Kalle har i alle år vært en foretrukket "BaseCamp".

Som Lofotfjellene ellers består Vågakallen av gneis, granitt og sort gabbro og er av de aller eldste fjell på kloden. Fjellene er av hardt materiale med stor friksjon, og har vært motstandsdyktig mot de angrep naturen i tidens løp har utsatt dem for. Fjellets beskaffenhet har gjort det svært egnet for fjellklatring. 

Et av de mest populære klatrefeltene i Lofoten er "Paradiset" på Kalle. Hvor navnet stammer fra vites ikke, og det står ikke på noen kart. Sannsynligvis er det internt i klatremiljøet navnet har sin oppstått. I "Paradiset" har klatrere hatt sin "camp" i mange år, nær klippene og rullesteinene. I en klatrers øyne må det være paradiset. Her finnes mange ruter med forskjellig vanskelighetsgrad i sikkert fjell. "Paradiset" har alt hva en fersk kileklatrer trenger for å bli en bedre klatrer, samtidig som også de aller mest erfarne har nok å ta av!  Se historien om etablering av klatremiljøet på Kalle fra syttitallet (Svinnung).

 

I 1994 kom boken "Climbing in the Magic Islands" ut. Utgiver var Nord Norsk Klatreskole I Henningsvær, og forfatter var Ed Webster med lokale medhjelpere. Boken er i dag nesten som en "bibel" å regne i klatremiljøet.

I 2008 kom en ny klatreguide fra RockFax med svært gode beskrivelser av klatrefeltene i Vågakallen og området rundt. Boka får du kjøpt hos RockFax.

 

Se video fra klatring i Lofoten

Lofoten 2011 from Sigurd Løvfall on Vimeo.